Paraules de hui:
"Avant les atxes", Lola Carbonell.
"Avant", Kike.
"Endavant!!", Rosó Garcia Clotet.
"Avant sempre", Montserrat Cortadella.
****
Hui, entre d'altres coses, he parlat amb els meus pares i els de comentat que el lingüista i mestre Josep Ma. Virgili té per costum (almenys, quan vol fer un aclariment, un suggeriment o una correcció), en primer lloc, usar la fórmula "Si em permeteu", la qual puc dir que ha tingut bona acollida, fins al punt que, més d'una vegada, li ho admeten amb bon gust i el tenen per mestre.
Afegirem que, un altre col·lega (perquè també era de la mateixa professió), Pere Riutort, durant una entrevista que li fan (amb alguns moments amb imàtgens d'un altre programa) i que figura en Internet, diu (amb un somriure que denota bones relacions entre ambdues parts):
"— Una puntuació".
I la resposta de l'entrevistador és positiva, oberta, d'agraïment.
En eixe sentit, per a temes de poques planes (o de poc de temps) com també per a més extensos i, àdhuc, per a ingents, és més fàcil que et guanyes la simpatia de l'alumne,... si, per dir-ho així, el convides a una miqueta de mel, que si t'hi mostres indiferent, el desqualifiques o, per exemple, el tractes d'ignorant. Això és vàlid, igualment, per a les relacions entre mare i fills i per a aquelles en què una part representa l'autoritat (i, l'altra, la menor en grau, però mai, mai, mai, com a persona).
O siga, "mestres que deixen empremta i de qui tu evoques", a més, la seua pedagogia, la seua paciència i la seua disposició a compartir el banc amb tu: 1) ensenyar, 2) recopilar, 3) enllaçar, 4) plasmar, 5) compartir, 6) suggerir i 7) agrair.
I tu, de bon matí, també vas a l'era.
I demà, més, com l'àvia que narra rondalles a néts i a persones de totes les edats, molt oberta, de bon cor, agraïda, moderada i que afavoreix el matriarcalisme i el comunitarisme, com moltes persones que coneixes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada