Paraules de hui:
"Avant les atxes", Ramona Ibarra.
"Avant les atxes", Kike.
"Avant les atxes", Lola Carbonell.
"Avant les atxes", Contxi Enjuanes Carrera.
****
Hui, entre d'altres coses, he parlat amb ma mare, li he llegit els comentaris del tema del dia, n'he afegit els que em feia i, a més, li he dit que l'àvia Paca (la mare de ma àvia paterna), nascuda en el segle XIX, havia fet de mecenes de dos néts seus (entre ells, mon pare) perquè poguessen estudiar. I hi estava d'acord.
A banda, li addueixes que, com moltes dones catalanoparlants d'aquell segle, portava les regnes (s'havia mort el marit i ella era una de les tres persones de lo que podríem dir equip de l'empresa familiar, tot i que, com en molts casos, ella hi faria de cap de colla), que devia ser una dona interessada per l'ensenyament i per la formació de les persones. I, altra vegada, captes que tu i ta mare feu bona lliga com la mare i el nadó dins la mareta.
Igualment, com més ens n'anem cap al passat, pel nostre interés per com es vivia aleshores i pel paper de les dones, més favorable era la situació per a elles, per als xiquets, per als majors i a nivell global.
Finalment, ¿com diem això? Doncs perquè ens documentem, ens envien escrits d'aquells moments (no necessàriament, assaigs), ens fan molts comentaris i copsem que van en línia amb la tradició matriarcalista en la nostra cultura vernacla i en la d'altres Pobles matriarcalistes.
I tu, de bon matí, també vas a l'era, com quan te'n vas a volar un catxirulo.
I demà, més, com l'àvia que narra rondalles a néts i a persones de totes les edats, molt oberta, de bon cor, agraïda, moderada i que afavoreix el matriarcalisme i el comunitarisme, com moltes persones que coneixes.
Nota: Foto facilitada per Vicent Pla, per desembre del 2020, d'un matrimoni de la seua família.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada