Paraules de hui:
"Avant les atxes", Lola Carbonell.
"Avant", Kike.
"Endavant, sempre endavant", Antonia Verdejo.
"Sempre endavant", Rosó Garcia Clotet.
****
Hui, entre d'altres coses, he parlat amb una assistent social que, tot i haver nascut en altres terres, recorda les seues arrels i és respectuosa amb la terra que l'acull de fa anys ençà: una vila valenciana en zona catalanoparlant.
A més, quan et demana a què et dediques, li dius que, com que ets pensionista i ets alliberat (i, sobretot, t'hi sents), fas un estudi sobre el matriarcalisme relacionat amb la llengua catalana i amb els territoris catalanoparlants.
Ben mirat, li hem afegit que el folklore, potser és el mitjà més bo per a captar que, en eixos indrets, la cultura tradicional vernacla és matriarcal, indistintament de la versió que abunda (i de bon espai) en els partits polítics.
Ara bé: li he adduït que, si m'han fet fora d'alguns grups de Facebook, al meu coneixement, és perquè passa prou com en la rondalla "El vestit de l'emperador".
Així, un monarca era molt materialista i vivia més pels vestits que es posava que per la gent del regne.
Passà que, tot i el silenci dels seus súbdits, qui veiem que anava nu, ningú tenia l'atreviment de dir-li-ho, ni de dir-ho. Això sí: quan un xiquet de pocs anys, el veié passar molt a prop, digué a sa mare:
"— Mare: l'emperador va nu".
Aleshores, molts súbdits esclataren a riure i, a partir d'eixe dia, el rei fou més persona i es dedicà més en pro dels altres i dels temes del dia rere dia.
I tu, de bon matí, també vas a l'era, com la velleta hospitalària, receptiva i agosarada que va acompanyada d'un xiquet.
I demà, més, com l'àvia que narra rondalles a néts i a persones de totes les edats, molt oberta, de bon cor, agraïda, moderada i que afavoreix el matriarcalisme i el comunitarisme, com moltes persones que coneixes.